EIVOR
Eivør är den färöiska sångerskan, låtskriverskan och musikern vars trollbindande stämma gjorts alltmer hörd på sistone. Efter att ha levt och andats sin musik under 16 års tid har alla uppoffringar börjat ge resultat. Utöver tio soloalbum har hon på senare år även bjudits in till att komponera material och bidra med sång till soundtrack för såväl större filmer som serier.
Grunden till Eivørs nästan fanatiska passion för musik lades tidigt under uppväxten på Syðrugøta, en av de nordligaste Färöarna. Till föräldrarnas fasa avslutade hon sin skolgång vid sexton års ålder och valde istället att lägga all fokus på tonkonsten. Hennes självbetitlade debutskiva gavs ut senare samma år, året därpå flyttade hon till Island för att studera klassisk sång och släppte kort därefter ytterligare två album. Sedan dess har hon fortsatt rakt framåt med samma artistiska frenesi, utan att för ett ögonblick se sig bakåt.
Hennes senaste skiva är en engelskspråkig version av Slør, ett album ursprungligen helt på färöiska släppt 2015. Texterna handlar i mångt och mycket om konflikterande känslor, hur hon efter en längre tids hemlängtan återvände till Syðrugøta endast för att upptäcka att en viss distans uppstått. Det enda som inte översatts är själva titeln, vilken betyder ”slöja” – en metafor för de olika världar låtarna utforskar. Eivørs musik är en ansats att väva samman Färöarnas isolerade men episka storslagenhet med hennes egensinniga tolkning av modern eletronica. Däremot är det inte bara örikets fägring hon kanaliserar, utan inspiration dras även från dess karga sidor; dimbetäckta berglandskap, vindpinade stränder och den kalla oceanen.
EINAR SELVIK
Einar Selvik gjorde sitt första ordentliga avtryck i musikvärlden som trummis i black metal-bandet Gorgoroth. Sedan dess har han sadlat om till att utforska nordens uråldriga esoteriska och musikaliska traditioner – såväl i huvudbandet Wardruna som soundtracket till History Channels succéserie Vikings, där han även medverkar som skådespelare.
Einar Selviks soloframträdande består främst av Wardruna-låtar i avsevärt mer avskalad version, tolkade endast med sång och en stråkharpa – ett upplägg som lämnar avsevärt större utrymme för hans trollbindande stämma. Mellan visorna berättar Einar utförligt och underhållande om sin musik och dess instrument, samt sätter dem i historisk kontext. I samband med Wardrunas två slutsålda konserter på Nalen 2016 gjorde Einar ett bejublad soloframträdande, nu ges alltså en ny chans att uppleva genuin nordisk skaldekonst.